قرارداد اجتماعی؛ نمایه ای از اصول دموکراسی

سرویس فرهنگ و هنر- «قرارداد اجتماعی» کتابی است از نویسنده بزرگ فرانسوی «ژان ژاک روسو» که در آن از تئوریهای دموکراسی با تکیه بر اراده عمومی و توجه به عدالت و آزادی ملت برای رسیدن به یک جامعه سالم و انسانی می گوید.

به گزارش خبرنگار کردپرس، «انسان آزاد به دنیا آمده اما همواره دست و پایش بسته شده و در بندگی زندگی می کند. بعضی خود  را صاحب و مالک مردم دنیا می پندارند اما هرگز فکر نمی کنند که خود برده دیگری شده اند». این بخشی از کتاب «قرارداد اجتماعی» اثر «ژان ژاک روسو» است که مشغول خواندن آن هستی. شاهکاری بی نظیر از نویسنده و فیلسوف فرانسوی که در این روزهای آخر فصل بهار اعماق فکرت را به این سو می برد که نظام اجتماعی چیست و چه ویژگی هایی دارد. همان نظامی اجتماعی که نویسنده آن را حق مقدسی می داند که پایه و اساس تمام حقوق بشر به شمار می آید.  

«روسو» در این کتاب با رد این نگرش که تحت سلطه درآوردن دیگران، حق طبیعی هر کسی است؛ از قراردادی اجتماعی سخن می گوید که باید میان همه شهروندان یک حکومت وجود داشته باشد و به عنوان خاستگاه نهاد قدرت در نظر گرفته شود. او پس از مطرح کردن این نظریه بنیادین، به مسایل مربوط به قانون، آزادی و عدالت می پردازد و تصویری از جامعه ای ارائه می دهد که عده ای آن را طرحی از حکومت های تمامیت طلب در نظر گرفته اند و عده ای دیگر اعلامیه ای برای اصول دموکراسی.  

  قرارداد اجتماعی؛ نمایه ای از اصول دموکراسی

«قرارداد اجتماعی» از اتحاد و مشارکت اجتماعی در کنار حقوق تساوی مردم و رسیدن به یک آزادی طبیعی می گوید و نشان می دهد گرچه انسان ها از نظر توانایی و استعداد با هم اختلاف دارند، اما در این قرارداد همه باهم مساوی هستند و بین آنان تفاوتی وجود ندارد.  

«روسو» مهم ترین نکته در قرارداد اجتماعی را بر اراده عمومی می داند. «اولین و مهم ترین نتیجه ای که از قراردادهای اجتماعی به وجود می آید، برانگیختن اراده همگانی است. اراده عمومی تنها عامل مؤثر برای تأمین منافع عموم جامعه خواهد بود. اراده عمومی به دنبال مساوات اجتماعی است اما اراده شخصی چنین نیست و گاهی برخلاف منافع عمومی پیش می رود». 

غرق در بخش بندی کتاب هستی که چند نکته از پیشگفتار تیر می زند نگاهت را. آنجا که از اعتقاد «روسو» درباره به وجود آمدن یک جامعه سالم و انسانی براساس قرارداد می گوید یا جایی که حقوق اشخاص جامعه را دارای اهمیت می داند و حکومتی را ترسیم می کند که اشخاص در امور کشور دخالت دارند و آزادی های شخصی و اجتماعی ملت از بین نمی رود.  

می توانی با خوانش این کتاب پی ببری که تئوریهای قرارداد اجتماعی به آزادی و اصول عدالت در حکومت ها و نقش مردم در تعیین حکومت ها با رعایت قوانین تعیین شده اشاره دارد.  

این کتاب در بخش های مختلف توسط انتشارات ابر سفید چاپ شده و نمونه بارزی است برای کسانی که به مطالب علوم اجتماعی و سیاسی و تربیتی علاقه مند هستند. /

کد خبر 2785516

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha