به گزارش کردپرس، رسانههای دولتی ترکیه اعلام کردند که ابراهیم کالین، رئیس سازمان اطلاعات ملی ترکیه (میت)، به اربیل سفر کرده و با مقامات بلندپایه اقلیم کردستان عراق دیدار کرده است.
بر اساس همین منابع، ابراهیم کالین جداگانه با مسعود بارزانی، نچیروان بارزانی رئیس اقلیم کردستان، مسرور بارزانی نخستوزیر اقلیم، قباد طالبانی معاون نخستوزیر و ریبر احمد وزیر کشور اقلیم کردستان دیدار کرده است.
به گفته رسانههای دولتی ترکیه، محور اصلی این دیدارها روند حلوفصل تنشها بوده و ابراهیم کالین بر پایان دادن به جنگ میان ارتش ترکیه و نیروهای حزب کارگران کردستان (پ.ک.ک) تأکید کرده و خواستار خاتمه خشونت و درگیری در منطقه شده است.
در این دیدارها همچنین درباره وضعیت امنیتی ترکمانها و نقش آنان در روند سیاسی عراق نیز گفتوگو شده و ابراهیم کالین حمایت ترکیه از ترکمانهای عراق را مجدداً اعلام کرده است.
رئیس میت ترکیه در این دیدارها اعلام کرده که آنکارا در آینده روابط خود با اقلیم کردستان و عراق را بیش از پیش گسترش خواهد داد.
موضوع جنگ میان اسرائیل و ایران نیز از دیگر محورهای مورد بحث در این دیدارها بوده است.
روند حلوفصل اختلافات
در تاریخ ۱ اکتبر ۲۰۲۴، دولت باغچلی، رئیس حزب حرکت ملی ترکیه (MHP)، به فراکسیون حزب دمکراسی و برابری خلقها (HDP) رفت و با مقامات این حزب دیدار کرد. این رویداد نقطه آغازی برای فرآیند جدیدی در راستای حل مسئله کُردها در ترکیه شد.
رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه، این گام را بهعنوان "پنجره امید" توصیف کرد و از آن بهعنوان فرصتی یاد کرد که نباید قربانی منافع شخصی شود.
سپس دولت باغچلی از حزب دمکراسی و برابری خلقها خواست با عبدالله اوجالان، رهبر زندانی پ.ک.ک، دیدار ترتیب دهند. هیأتی از سوی این حزب مأمور این دیدار شد و همچنین با دیگر احزاب سیاسی ترکیه نیز دیدارهایی صورت گرفت. این هیأت همچنین به اقلیم کردستان سفر کرد و با مقامات بلندپایه اقلیم نیز دیدار داشت.
در تاریخ ۵ دسامبر ۲۰۲۵، حزب کارگران کردستان (پ.ک.ک) نتایج دوازدهمین کنگره خود را اعلام کرد و بر پایان مبارزه مسلحانه تأکید کرد. در بیانیهای اعلام کرد: «مردم ما با هوشیاری از روند صلح حمایت میکنند» و همچنین آورده بود: «اکنون بهتر درک میکنیم که تصمیم به عقبنشینی و پایان دادن به مبارزه مسلحانه، تصمیمی درست و تاریخی بوده است.»
در بخش دیگری از این بیانیه آمده بود: «مسئله کُرد از طریق سیاست دموکراتیک به نقطهای رسیده است که راهحل امکانپذیر شده و ما نقش تاریخی خود را ایفا کردهایم. برای مدیریت این روند، با تصمیم رهبری اوجالان، پایان مبارزه مسلحانه اعلام میشود.»
اکنون نگاهها به گامهای عملی هر دو طرف دوخته شده است. مقامات حزب عدالت و توسعه از پ.ک.ک میخواهند که به شکل رسمی وارد مرحله خلع سلاح شود، در حالی که مقامات پ.ک.ک بیانیههای خود را به نام رسمی این حزب منتشر نمیکنند و معتقدند که دولت باید ابتدا گامهایی اعتمادساز بردارد.
پیشتر دو منبع در اقلیم کردستان به رسانهها اطلاع دادند که در فاصله روزهای ۳ تا ۱۰ جولای ۲۰۲۵، در مراسمی رسمی که بهزودی اعلام خواهد شد، اولین گروه از نیروهای پ.ک.ک سلاحهای خود را زمین خواهند گذاشت.
نظر شما