تعیین تکلیف جنگ در خاکریز ادبیات / لزوم بازنمایی بینش مردم ایلام در جنگ

سرویس ایلام - استاد ادبیات دانشگاه ایلام در نشست نقد و رونمایی کتاب «فوتبال نیمه تمام» اثر سیدحسن رستم پور، خاطرنشان کرد: سرنوشت جنگ چه شکست باشد و چه پیروزی، در جبهه تمام نمی شود، بلکه آنچه سرنوشت جنگ را پس از اتمام آن تعیین می کند، ادبیات جنگ است.

به گزارش خبرگزاری کردپرس، علیرضا شوهانی کتاب «فوتبال نیمه تمام» را کاری حادثه محور دانست و گفت: جنگهای متعددی در دنیا رخ داده و حوادث درون آنها نیز مختلف است اما بمباران یک بازی فوتبال افراد غیرنظامی که در حادثه زمین فوتبال چوار رخ داد، حادثه ای بی نظیر است که پرداختن به آن قدرت زیادی می خواهد و اگر به درستی روی آن کار شود، می تواند ادبیات جنگ ما را در میان سایر ملل جهان برجسته کند.

وی با انتقاد از اینکه تا کنون نتوانسته ایم در گونه داستانی، آثاری در خور از شخصیت‌ها و رویدادهای دفاع مقدس در استان ایلام تولید کنیم، خاطرنشان کرد: شخصیتهای متعدد و رویدادهای متفاوتی در استان ایلام اتفاق افتاده که ظرفیت بالایی برای کار داستانی دارند و شایسته است که نهادهای متولی در این حوزه کار بیشتری صورت بدهند.

تعیین تکلیف جنگ در خاکریز ادبیات / لزوم بازنمایی بینش مردم ایلام در جنگ

عضو هیئت علمی دانشگاه ایلام در ادامه رعایت رسم الخط و شیوه نگارش، نداشتن غلط تایپی و املایی، استفاده از تصاویر و پاورقی های مناسب را از نکات مثبت کتاب «فوتبال نیمه تمام» دانست و گفت: در دنیا مسابقات فوتبال زیادی ممکن است به دلایل مختلف ناتمام بمانند لذا عنوان این کتاب می توانست بهتر باشد و به نوعی در نام گذاری آن نشانه ای از دلیل ناتمام ماندن این بازی فوتبال آورده می شد و این نقیصه در طراحی روی جلد نیز مشهود است.

شوهانی سپس به خطای ترکیب گونه های مختلفی چون خاطره نویسی، داستان نویسی و زندگینامه نویسی در این کتاب اشاره کرد و ادامه داد: دو تلاش نافرجام برای شخصیت پردازی انسانی از زاویه دید توپ فوتبال و زاویه دید زمین فوتبال، در این کتاب صورت گرفته است که متاسفانه به شکلی کلیشه ای از کنار آن عبور شده و به سادگی رها شده است.

نبود انسجام درون مایه، استفاده مکرر از عبارات کلیشه ای، استفاده از افعال به شکل عامیه و مصدرگونه و فقدان منبع در پایان کتاب از دیگر انتقادات این استاد دانشگاه به کتاب «فوتبال نیمه تمام» بود. وی گفت: نماد در ادبیات دفاع مقدس بسیار کارکرد دارد و بار بزرگی از ادبیات و کتاب را بر دوش کشیده و اثر را برجسته می کند اما این نمادها باید درست به کار روند.

تعیین تکلیف جنگ در خاکریز ادبیات / لزوم بازنمایی بینش مردم ایلام در جنگ

در ادامه عباس صیدی کلهر از شعرا و نویسندگان استان ایلام نیز به عنوان منتقد، طی سخنانی اظهار داشت: هدف و غایت تلاش ما در پرداختن به ادبیات دفاع مقدس و پایداری، ساختن سند برای آیندگان است و باید با تولید آثار خوب بتوانیم مظلومیت مردم خود را برای قرنهای آینده به جا بگذاریم.

وی برای تقویت افراد دغدغه مندی که در حوزه دفاع مقدس تلاش می کنند، پیشنهاد داد که کارگاههای فن نویسندگی، آشنایی با روشهای زندگینامه نویسی و خاطره نویسی، نحوه مصاحبه در تاریخ شفاهی، الفبای تدوین کتاب، گردآوری منابع و... برگزار شود. وی افزود: شایسته است که نویسندگان دفاع مقدس قبل از شروع یک کار، ابتدا مطالعات لازم را در آن خصوص داشته باشند.

صیدی کلهر با تاکید بر اینکه به نقد محتوایی آثار تولیدی در ایلام نیازمندیم، تاکید کرد: گمشدگی خلاقیت در کتاب «فوتبال نیمه تمام» وجود دارد. مخاطب انتظار خلق چیزی در این کتاب دارد که او را درگیر و حتی سرگرم کند.

این ناشر ایلامی تاکید کرد: باید در آثار مربوط به دفاع مقدس در تمام گونه های آن، بینش مردم استان ایلام نسبت به جنگ بازنمایی و روایت شود.

وی حادثه زمین فوتبال چوار را یک حادثه غنی و دارای ابعاد مختلف دانست و خاطرنشان کرد: روایتهای جنگ باید پُر و منسجم باشند چرا که ما می خواهیم نسل آینده را قانع کنیم و به زعم من، حادثه بمباران زمین فوتبال چوار یک سوژه پُر و کامل است و جا دارد آثار بیشتر و بهتری در خصوص آن تولید و منتشر شود.

گزارش: یاسر بابایی

کد خبر 2784851

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha