به گزارش کردپرس،در حالیکه احمد الشرع، رئیسجمهور موقت سوریه وعده اجرای حقوق بشر و صلح داده، گزارش تحقیقی شبکه CNN نشان میدهد که او شماری از فرماندهان نظامی بدنام را به مقامهای کلیدی در ارتش جدید منصوب کرده؛ افرادی که پیشتر به شکنجه، ربایش و تجاوز جنسی به زنان کرد سوری متهم شدهاند.
محور گزارش، سیف بولاد ابوبکر است؛ رهبر "لشکر حمزه" از گروههای وابسته به ارتش ملی سوریه (SNA) که با حمایت ترکیه در شمال سوریه فعالیت کرده و از سوی آمریکا و اتحادیه اروپا به نقض شدید حقوق کردها، از جمله بازداشت و تجاوز جنسی سیستماتیک به زنان کرد در عفرین، متهم شده است.
لونجین عبدو، یکی از بازماندگان این جنایتها، اکنون پناهجوی ساکن فرانسه، روایت کرده که چگونه او و دهها زن کرد دیگر بهمدت دو سال در زندانهای مخفی نگهداری و مورد آزار قرار گرفتند. بهگفته او، بولاد شخصاً از زندانها بازدید کرده و از وضعیت اسفبار زندانیان خبر داشته است.
در کنار بولاد، فرماندهان دیگر SNA نیز در ارتش جدید به مقامهای بالا منصوب شدهاند؛ اقدامی که از سوی نهادهای حقوق بشری و فعالان کرد بهشدت مورد انتقاد قرار گرفته است. این انتصابها خطر ادامه نقض حقوق کردها در ساختار رسمی قدرت سوریه را پررنگتر کرده است.
بر اساس این گزارش، الشرع اداره یکی از مهمترین یگانهای نظامی کشور را به فرماندهای سپرده که شبهنظامیان تحت فرمان او از سوی ایالات متحده بهدلیل ربایش، شکنجه و سوءاستفاده جنسی از زنان کرد سوری تحریم شدهاند. این فرمانده، سیف بولاد ابوبکر، رهبر "لشکر حمزه" است؛ گروهی وابسته به ارتش ملی سوریه (SNA) که از حمایت ترکیه برخوردار است و سالها در شمال سوریه علیه کردها دست به نقض گسترده حقوق بشر زده است.
شکنجهگران در لباس قدرت جدید
تصاویر و ویدیوهای بهدستآمده از زندانهای مخفی لشکر حمزه، بههمراه شهادت بازماندگان، نشان میدهد که زنان کرد، از جمله "لونجین عبدو"، برای سالها قربانی بازداشت، تجاوز، شکنجه، و سوءاستفاده جنسی شدند. لونجین، فعال کرد و پناهجوی کنونی در فرانسه، در سال ۲۰۱۸ از منزلش در عفرین ربوده شد. او روایت میکند که چگونه بههمراه خواهرش و ۹ زن دیگر، از یک زندان مخفی به زندانی دیگر منتقل میشدند؛ در شرایطی که کودکان خردسال نیز همراه آنها بودند.
لونجین میگوید:«ما با هم گرسنگی میکشیدیم، با هم شکنجه میشدیم. بارها سیف ابوبکر را از نزدیک دیدم. او در جریان کامل بود. وعدههایی میداد، اما هر بار شرایط بدتر میشد.»
در ویدیوهایی که توسط اعضای لشکر حمزه ضبط شده و CNN آنها را راستیآزمایی کرده، صحنههایی از تجاوز جنسی به زنان کرد وجود دارد. بهگفته شاهدان، این صحنهها سپس برای مقاصد تبلیغاتی منتشر میشدند، بهنحوی که تجاوز بهعنوان اقدامی از سوی کردها جلوه داده شود.
یکی از اعضای سابق لشکر حمزه در گفتوگو با CNN تأیید کرده که زنان به بردگی جنسی فروخته میشدند و میان فرماندهان شبهنظامی دستبهدست میگشتند. او می گوید: «این یک تجارت بود. آنها این زنان را میخریدند و میفروختند.»
در مواردی، زندانیان مجبور میشدند اعترافاتی ضبطشده و ساختگی در خصوص وابستگی به نیروهای کرد بخوانند. این اقدامات بخشی از سیاست تحقیر و سرکوب سیستماتیک کردها در مناطق تحت کنترل SNA محسوب میشود.
افشای جنایت سیستماتیک
در سال ۲۰۲۰، در جریان درگیری میان گروههای رقیب SNA در عفرین، یکی از گروهها بهطور اتفاقی به زندانی دست یافت که زنان کرد در آن نگهداری میشدند. این موضوع پس از انتشار تصاویرشان در رسانههای اجتماعی، منجر به آزادی تدریجی برخی از قربانیان شد. لونجین عبدو و خواهرش، سرانجام در آخرین روز سال ۲۰۲۰ آزاد شدند. لونجین پس از مهاجرت به فرانسه، شبکهای بهنام "Lelun" برای حمایت از قربانیان ربایش در سوریه راهاندازی کرده است. او از دیدن ارتقای بولاد بهعنوان فرمانده یگان ۷۶ در حلب (جایی که سالها در آن زندانی بود) بهشدت متأثر شده است. او می گوید: «این یعنی رنج ما دیده نشده. یعنی متجاوزان کردها حالا در رأس قدرت هستند.»
ارتش جدید، شبهنظامیان قدیم
علاوه بر بولاد، سایر فرماندهان SNA نیز به سمتهای کلیدی در ارتش جدید سوریه منصوب شدهاند. از جمله:
- محمد حسین الجاسم (ابو عمشه)، فرمانده لشکر ۶۲ در استان حماه، که به آدمربایی و اخاذی متهم است.
- احمد احسان فیاض الحیس، فرمانده لشکر ۸۶ در شرق سوریه، متهم به قتلهای فراقانونی، شکنجه و قاچاق انسان.
این در حالی است که نهادهای حقوق بشری از جمله Human Rights Watch هشدار دادهاند که گروههای وابسته به SNA هنوز بهطور سیستماتیک در شمال سوریه به بازداشت، اخاذی و شکنجه غیرنظامیان کرد ادامه میدهند.
"عدالت پیشنیاز ثبات است"
دکتر انیسا بلال، مدیر پلتفرم صلح ژنو که با سازمان ملل همکاری دارد، گفت: « تا زمانیکه جنایتهای گذشته، چه از سوی حکومت و چه گروههای مسلح، رسیدگی نشود، ثباتی در سوریه متصور نیست. ادغام شکنجهگران کردها در ارتش، پیام خطرناکی دارد.»
در همین حال، برایان کارتر، تحلیلگر اندیشکده American Enterprise Institute در واشنگتن، میگوید که الشرع در شرایط دشواری قرار دارد و برای جلوگیری از جنگ داخلی، ناچار به ادغام نیروهای مسلح سابق شده است. با اینحال، بسیاری از فعالان کرد این اقدام را خیانت به عدالت و تداوم چرخه خشونت میدانند.
لونجین عبدو: «بازگشت به سوریه، غیرممکن است». لونجین عبدو، که اکنون دانشجوی دانشگاهی در فرانسه است، همچنان از سوی بازداشتکنندگان سابقش تهدید میشود. در سال ۲۰۲۲ تصاویری از دوران اسارتش، از جمله عکسی از موهایش که در شکنجهها کنده شده بود، برایش ارسال شد. او این رفتار را «شکنجهای دوباره» توصیف کرده است.
درحالیکه غرب از بازسازی سوریه پس از اسد حمایت میکند، فعالان کرد هشدار دادهاند که عدم برخورد با شکنجهگران و نقضکنندگان حقوق بشر، ثبات و آشتی واقعی را در سوریه ناممکن میسازد.
نظر شما