به گزارش کردپرس، زاگرس هیوا، سخنگوی اتحادیه جوامع کردستان)، در گفتوگویی اختصاصی با نشریه نیوعرب، از آغاز "تحول راهبردی" در سیاستهای حزب کارگران کردستان (پ.ک.ک) خبر داد و گفت این گروه با عبور از مبارزه مسلحانه، آماده ورود به عرصه سیاست دموکراتیک در ترکیه است.
به گفته زاگرس هیوا، این تحول به معنای «خلع سلاح» یا «تسلیم» نیست، بلکه تصمیمی یکجانبه برای پایان دادن به راهبرد نظامی و تمرکز بر «سیاست دموکراتیک و ادغام دموکراتیک» در چارچوب جمهوری ترکیه است.
او در اینباره تصریح کرد: «ما هیچ سلاحی را به کسی تحویل نخواهیم داد و هیچکس تسلیم نخواهد شد. نیروهای ما سلاحهای خود را منهدم کرده و به پایگاههای خود بازمیگردند. این گامی در مسیر ادغام دموکراتیک است که کاملاً به اراده سیاسی دولت ترکیه و اصلاحات قانونی و ساختاری آن بستگی دارد.»
مراسم نمادین در سلیمانیه
زاگرس هیوا همچنین از برگزاری مراسمی نمادین در شهر سلیمانیه عراق در بازه زمانی ۱۰ تا ۱۲ ژوئیه خبر داد که طی آن، گروهی از نیروهای وابسته به پ.ک.ک بهطور رسمی با سلاحهای خود وداع خواهند کرد. او جزئیات بیشتری از این مراسم ارائه نکرد، اما تأکید کرد که این حرکت نشانهای از «جدیت و صداقت» پ.ک.ک در گذار به سیاست بدون خشونت است.
از آتشبس یکجانبه تا انحلال ساختار نظامی
این تحولات در پی سلسله اقدامات سیاسی صورت گرفته که با پیام عبدالله اوجالان، رهبر زندانی پ.ک.ک، در ۲۷ فوریه با عنوان «صلح و جامعه دموکراتیک» آغاز شد. این پیام به آتشبس یکجانبه نیروهای پ.ک.ک در ۱ مارس انجامید و در نهایت، در دوازدهمین کنگره این سازمان در اوایل ماه مه، تصمیم رسمی برای انحلال ساختار نظامی پ.ک.ک اتخاذ شد.
آیا دولت ترکیه پاسخ خواهد داد؟
زاگرس هیوا در ادامه گفتوگو اعلام کرد که از ابتدای سال ۲۰۲۵، نوعی گفتوگوی غیرمستقیم میان عبدالله اوجالان و دولت ترکیه آغاز شده است که زمینهساز تصمیمات اخیر شده است. او تأکید کرد که تحقق چشمانداز ادغام دموکراتیک، به "اراده و صداقت دولت ترکیه" بستگی دارد و باید با اصلاحات قانونی و مشارکت سیاسی کردها در چارچوب یک ترکیه متحد همراه باشد.
پایان چهار دهه نبرد مسلحانه؟
تصمیم به عبور از مبارزه مسلحانه، در صورت تحقق عملی، میتواند نقطه پایانی بر درگیری خونینی باشد که از سال ۱۹۸۴ تاکنون بیش از ۴۰ هزار قربانی بر جای گذاشته است. فرآیند صلح پیشین در سال ۲۰۱۵ به شکست انجامید و دور جدیدی از خشونت و سرکوب را به دنبال داشت.
به گفته تحلیلگران، اعلام این تحول از سوی پ.ک.ک با وجود احتیاط، نشانهای بیسابقه از آمادگی برای حلوفصل سیاسی بحران کردها در ترکیه است. حال، نگاهها به آنکارا دوخته شده تا روشن شود آیا دولت ترکیه مسیر گفتوگو را در پیش خواهد گرفت یا بر طرد و سرکوب پافشاری خواهد کرد.
نظر شما