به گزارش کردپرس، در پی انتشار پیام ویدیویی عبدالله اوجالان در تاریخ ۹ جولای که در آن خواستار گذار از مبارزه مسلحانه به سیاست و صلح اجتماعی شده بود، روز ۱۱ جولای آیین نمادین ترک سلاح از سوی PKK در منطقهی جاسنه در حومهی سلیمانیه (اقلیم کردستان عراق) برگزار شد. در این آیین، اعضای گروه «صلح و جامعه دموکراتیک» سلاحهای خود را بهصورت نمادین نابود کردند.
صالحه آیدنیز، بانوی سیاستمدار کُرد عضو دمپارتی و نماینده مجلس، در واکنش به این تحول، آن را «نقطه عطفی تاریخی» توصیف کرد و گفت:
«برای ملت کرد، این لحظه همانند نوروز است؛ نماد تولد، تجدید و آغاز. آیین ترک سلاح به معنای آغاز مبارزهای نوین و آگاهانه برای آیندهای دموکراتیک است.»
او افزود:
«این گام نهتنها برای حل مسئله کرد در ترکیه، بلکه برای خلق افقی تازه برای کل خاورمیانه مهم است. چون مدلی که برای حل مسئله کرد ارائه میشود، در واقع یک پیشنهاد جایگزین برای سازماندهی سیاسی در خاورمیانه است.»
صالحه آیدنیز با اشاره به مفاهیمی مانند «ادغام دموکراتیک» و «گامهای حقوقی» که در بیانیه آیین ترک سلاح آمده بود، تأکید کرد:
«برای اینکه روند ترک سلاح ادامهدار و پایدار باشد، باید از سوی دولت نیز گامهای متقابل برداشته شود. این روند نیازمند بستری محکم، صادقانه و با اراده است. همچنین اصلاحات قانونی و تغییرات اساسی در قانون اساسی ضرورت دارد.»
او افزود که همهی احزاب موجود در مجلس و تمام اقشار جامعه در قبال این روند مسئولاند و باید برای تقویت این مسیر همکاری کنند.
آیدنیز با یادآوری تأکید عبدالله اوجالان و PKK بر «سیاست دموکراتیک» گفت:
«برای اینکه این حرکت تاریخی به مسیر سیاست منتقل شود، لازم است که اصلاحات حقوقی فوری انجام شود. همچنین کمیسیونی که قرار است در مجلس شکل گیرد، بخشی از همین روند است.»
او سه مطالبهی بنیادین کُردها را حق آموزش به زبان مادری، تقویت جایگاه و اختیارات مدیریتهای محلی (شهرداری های کردستان ترکیه) و تضمین قانونی برابری همه شهروندان صرفنظر از باور و هویت آنها دانست.
صالحه آیدنیز همچنین درباره لحن و زبان دولت و رسانهها هشدار داد و گفت:
«زبان حاکمیت باید با روند صلح سازگار باشد. برخی رسانهها سعی دارند موضوع را به بیراهه بکشند. ما نیاز به زبانی داریم که مسئولانه و مشترک برای ساختن یک وطن دموکراتیک باشد.»
بانوی سیاتمدار کُرد، در پایان به نقش بسه هوزات، یکی از رهبران زن PKK و KCK در این آیین اشاره کرد و گفت:
«حضور بسه هوزات به عنوان یک زن، یک کرد و یک علوی در این رویداد، نشاندهندهی جسارت، صداقت و باور عمیق به صلح است. طرف مقابل—دولت و جامعه ترکیه—باید این پیام را بهدرستی درک کند و گامهایی جدی بردارد.»
نظر شما