به گزارش کرد پرس، آرش لهونی در چهارمین جلسه شورای اداری استان کردستان که با حضور عبدالکریم حسین زاده، معاون توسعه روستایی رئیسجمهور برگزار شد، با اشاره به دستاوردهای بزرگ نظام در حوزه توسعه روستایی گفت: پس از انقلاب، خدمات گستردهای در زمینه راه، آب، برق و گاز به روستاها ارائه شده، بهطوریکه اکنون هیچ روستای فاقد گاز در استان وجود ندارد.
با این حال، لهونی با بیان اینکه استان در برخی شاخصهای توسعه روستایی مانند راههای آسفالته و آب آشامیدنی هنوز با میانگین کشوری فاصله دارد، خواستار تخصیص اعتبارات لازم برای تکمیل این پروژهها شد.
استاندار کردستان یکی از مطالبات مهم استان را ساماندهی فاضلاب روستاهای بالادست سدها دانست و اظهار کرد: این موضوع با سلامت عمومی جامعه مرتبط است و باید با دستور ویژه جنابعالی در اولویت قرار گیرد.
لهونی همچنین بر اهمیت ارتقای معیشت روستاییان تأکید کرد و افزود: اگرچه زیرساختهای روستایی بهبود یافته، اما کاهش جمعیت روستایی از ۶۴۸ هزار نفر در سال ۱۳۶۵ به ۴۶۸ هزار نفر در سال ۱۳۹۵ نشان میدهد که بیتوجهی به اقتصاد روستاها موجب مهاجرت به شهرها شده است.
وی با اشاره به نیاز ۹۰ هزار میلیارد تومانی برای تکمیل طرحهای مرتبط با کشاورزی و اشتغال روستایی، از معاون رئیسجمهور خواست این موضوع را در سفر استانی مدنظر قرار دهد.
توسعه زیرساختهای کردستان، نیازمند رویکردی واقعبینانه و تمرکز بر پروژههای نیمهتمام است
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار کردستان نیز در این جلسه با ارائه گزارشی جامع از وضعیت عمرانی استان، خواستار نگاه ویژه دولت به توسعه متوازن و تکمیل پروژههای نیمهتمام شد.
کیومرث حبیبی با اشاره به آمارهای جمعیتی استان و الگوی سکونت، گفت: در حال حاضر ۳۰ درصد جمعیت استان کردستان در روستاها ساکناند، معادل حدود ۴۶۸ هزار نفر. از ۱۶۵۸ روستای دارای کد، تنها ۱۳۱۴ دهیاری فعال داریم و ۱۷۰۰ عضو شوراهای روستایی در حال فعالیت هستند.
وی با اشاره به عقبماندگی کردستان در برخی زیرساختهای حیاتی، افزود: در حوزه راههای روستایی، کردستان با میانگین ۷۴ درصد بهرهمندی در روستاهای بالای ۲۰ خانوار، ۱۰ درصد از میانگین کشوری عقب است که اگر همه روستاها را در نظر بگیریم، این آمار به ۶۲ درصد کاهش مییابد و برای رسیدن به سطح ملی، به بیش از ۶ هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز داریم.
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار کردستان با اشاره به ویژگی خاص پراکندگی روستاهای استان، اظهار کرد: روستاهای کردستان در دل ارتفاعات زاگرس پراکندهاند، برخلاف استانهایی مانند یزد یا کرمان که سکونتگاهها در یک محور متمرکزند. این پراکندگی هزینه ساخت زیرساختها را چند برابر میکند.
حبیبی از اقدامات اخیر دولت نیز قدردانی کرد و ادامه داد: در دولت چهاردهم، تاکنون ۷۲ کیلومتر راه جدید در استان احداث و ۶۸۰ میلیارد تومان برای راههای روستایی هزینه شده است.
در خصوص توسعه ارتباطات نیز وی بیان کرد: ۹۴ درصد روستاهای بالای ۲۰ خانوار به اینترنت و موبایل دسترسی دارند و ۵۴ درصد از تلفن ثابت بهرهمند هستند.
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار کردستان همچنین از مهاجرت معکوس به عنوان نشانهای مثبت یاد کرد و یادآور شد: براساس آمار دانشگاه علوم پزشکی، در ۱۹۵ روستا بیش از ۴۹ هزار نفر به محل سکونت خود بازگشتهاند، که این بازگشت نتیجه تزریق منابع، خدمات زیرساختی و ارزش افزوده بوده است.
در بخش دیگری از سخنان خود، حبیبی به مشکلات موجود در حوزه آب اشاره کرد و گفت: در حالی که کردستان حدود ۵ تا ۸ درصد منابع آب کشور را در اختیار دارد، تنها حدود ۶۳ درصد آن به استان اختصاص یافته است. استان ما باید در مدیریت منابع خود نقش بیشتری داشته باشد، بهویژه وقتی استانهای مجاور از این منابع بهرهمند میشوند.
وی با انتقاد از مدل برنامهریزی متمرکز در تهران، گفت: نظام برنامهریزی بالا به پایین دیگر کارایی ندارد. تجربه نشان داده که با مشارکت دادن بازیگران محلی، میتوان تصمیماتی متناسبتر با واقعیتهای استان گرفت.
در پایان، حبیبی با اشاره به بیش از ۲۰۰ پروژه نیمهتمام در استان، به ارزش بیش از ۱۰۰ هزار میلیارد تومان، خواستار اولویتبخشی به اتمام این پروژهها شد و افزود: تا زمانی که پروژههای نیمهتمام به سرانجام نرسند، تعریف طرحهای جدید اثربخشی محدودی خواهد داشت. امید داریم با حمایت دولت و پیگیری نمایندگان، روند توسعه استان شتاب بیشتری بگیرد.
نظر شما