رکن الاسلام از بنیانگذاران و پیشکسوتان آموزش و پرورش در سنندج و کردستان محسوب میشود و در سال ۱۲۸۶ از سوی دولت وقت مأمور به احداث اولین مدرسه دولتی در کردستان بود.
عبدالحمید حیرت سجادی تحصیلات ابتدایی و متوسطه را در زادگاه خود به پایان رساند و ادبیات عرب و فقه اسلامی را نیز در نزد پدر و اساتید حوزه های علمیه شهر خود آموخت . در سال 1336 موفق به دریافت گواهی مدرسین از مدرسه سپه سالار سابق (مدرسه عالی شهید مطهری فعلی ) شد . سپس از دانشکده الهیات و معارف دانشگاه تهران فارغ التحصیل شد.
استاد سجادی سالهاست که در تهران زندگی میکند و در همۀ مقاطع تحصیلی از کلاس اول ابتدایی تا آخرین سال دانشگاه و مقطع دکترا تدریس کرده و سالهاست که از اساتید برجسته گروه ادیان و عرفان دانشگاه آزاد شهر ری تهران است.
وی پیشه معلمی را برگزیده و به تدریس فارسی و عربی پرداخت. ولی در کنار آن در رادیو ملی ایران ازسال ۱۳۴۲ تا ۱۳۵۶ فعالیت داشت.
دکتر سید عبدالحمید حیرت سجادی، نویسندۀ کتاب جذاب، خواندنی و درسآموز «گلههای یک معلم»، یکی از چهرههای ماندگار معاصر ایران در عرصۀ تعلیم و تربیت است.
معلم و استادی که قریب شصت سال خدمت صادقانه و عاشقانه به فرزندان این مرز و بوم را در کارنامۀ خود دارد. نویسندهای که قلم روان، جذاب و نوشتههای آمیخته از پند و حکایتش یاد بزرگانی چون شیخ اجل سعدی شیرازی و کتاب گلستانش را در ذهن تداعی میکند، و سخنان شیرین و فارسی فصیح آمیخته با تهلهجۀ کُردیش عقل و جان آدمی را مسحور و در مقابل خویش میخکوب میکند.
استاد سجادی آثار و تألیفات متعددی از جمله: «گلههای یک معلم»، «مقابله با فتنه» در رد کتاب آیات شیطانی سلمان رشدی، «در سر منزل عنقا»، «بر ساحل بحر جلال» گزیده ای از سیرۀ مولانا جلال الدین محمد بلخی رومی برگرفته از مناقبالعارفین احمد افلاکی،و پند اثر دیگر د ارد.
دکتر حیرت سجادی شاگرد و فیضیافتۀ معلمان و اساتید توانا، مخلص و خدوم، و خود معلمی فداکار و با سابقۀ خدمت بسیار پربار و درخشان است. بهطور مثال در سال 1364، با رسیدن بخشنامهای از طرف وزارت آموزش و پرورش به دست او مبنی بر اینکه منطقۀ بلوچستان استان سیستانوبلوچستان 900 ساعت در هفته کمبود معلم دارد، شدیداً متأثر و نگران شده و داوطلبانه و سراسیمه خود را از تهران به زاهدان میرساند و تقاضا میکند تا او را به کوره دههای بلوچستان بفرستند تا بتواند به نوبۀ خود بخشی از این کمبود را رفع کند؛ اما در آنجا میگویند که ما در زاهدان به وجود شما نیاز داریم. سرانجام در دو دبیرستان زاهدان و همچنین در دانشگاه سیستان وبلوچستان به تدریس مشغول میشود.
در همان روزهای اولیۀ اقامت در زاهدان، شیفتۀ شخصیت جذاب و پرخیر و برکت بزرگترین عالم این شهر یعنی مولانا عبدالعزیز میشود و به طور مستمر از محضر ایشان کسب فیض میکند.
دکتر سجادی پس از چند سال خدمت در زاهدان، به تهران بازمیگردد، ولی این تعلق خاطر و ارتباط با بلوچستان همچنان برقرار میماند و در سال 1370 و 1383، به دعوت مدیر و اساتید دارالعلوم زاهدان به زاهدان می رود.
تهیه و تالیف سه کتاب او به نام های تاثیر قرآن بر نظم فارسی'،'شاعران کرد پارسی گوی' و 'پند پیشینیان در کردی با مشابه فارسی' ۱۸سال به طول انجامید که با استقبال مخاطبان و پژوهشگران مواجه شد.
از جمله تالیفات و پژوهش های استاد سجاد ی می توان به
تأثیر قرآن بر نظم فارسی
روش درست نویسی
گلزار شاعران کردستان
شاعران کرد پارسی گوی
نمازخواص
تضمین، ترصیع و تلمیح آیات قرآن در اشعار فارسی
پیغمبران قرآن در قلمرو شاعران
تاریخ آموزش و پرورش کردستان (دو جلد مصور)
ایلها، ایلات، و عشایر کردستان
پند پیشینیان در کردی با مشابه فارسی اشاره کرد .
نظر شما