چرخش بی‌سابقه آمریکا به سمت دمشق و رها کردن کردهای سوریه

سرویس جهان- هم‌زمان که نیروهای آمریکایی به‌تدریج از مناطق تحت کنترل کردهای سوریه خارج می‌شوند، نشانه‌هایی از چرخش سیاست واشنگتن به‌سوی دولت مرکزی دمشق دیده می‌شود. اظهارات تازه نماینده ویژه دونالد ترامپ در سوریه در ستایش از دولت جدید سوریه، حذف یک پست جنجالی سفارت آمریکا درباره کمپ‌های وابستگان داعش، و واکنش تند مقام‌های کرد، همگی از تضعیف جایگاه اداره خودگردان کرد در معادلات جدید منطقه‌ای حکایت دارد.

به گزارش کردپرس، در ادامه تحولاتی که از آن به عنوان «چرخش ژئوپلیتیکی آمریکا در سوریه» تعبیر می‌شود، تام باراک، فرستاده ویژه دونالد ترامپ در امور سوریه، با انتشار پستی در شبکه اجتماعی X از دیدار خود با وزیر خارجه جدید سوریه خبر داد و ضمن تمجید از «تیم جوان و باهوش» دولت دمشق، گفت: سوریه، نماینده بارز تحولات عظیم، امید و ظرفیت در خاورمیانه پیچیده است. من امروز با وزیر خارجه و تیم درخشانش دیدار کردم. آن‌ها به سوی صلح، رفاه و مدلی نوین از مدارا و همزیستی حرکت می‌کنند که مسیر را برای سوریه‌ای پرجنب‌وجوش و شکوفا هموار خواهد کرد. از رئیس‌جمهور بابت رفع تحریم‌ها و دادن شانس دوباره به این کشور تشکر می‌کنم.»

این اظهارات در حالی منتشر می‌شود که طی هفته‌های اخیر، خروج نیروهای آمریکایی از مناطق تحت کنترل کردها در شمال شرق سوریه سرعت گرفته است؛ اقدامی که به گفته ناظران، زمینه‌ساز خلأ امنیتی و افزایش خطر بازگشت داعش در منطقه خواهد بود. مقام‌های کرد نیز نگرانی خود را از این تغییر رویکرد علنی کرده‌اند.

در همین زمینه، شیخ‌موس احمد، مسئول کمپ‌های آوارگان در مناطق کردنشین سوریه، در گفت‌وگو با شبکه خبری روداو، به شدت از پستی که اخیراً در حساب رسمی سفارت آمریکا در سوریه منتشر و سپس حذف شد، انتقاد کرد. در آن پست، آمریکا متعهد به «انتقال مسئولانه مدیریت کمپ‌های وابستگان داعش به دولت موقت سوریه» شده بود. تصویری از این پست پیش از حذف توسط چارلز لیستر، مدیر برنامه سوریه در مؤسسه خاورمیانه، منتشر شد.

>شیخ موس احمد تاکید کرد آنچه از طرف سفارت آمریکا منتشر شده نادرست است. نه با دولت دمشق و نه با آمریکا درباره واگذاری این کمپ‌ها گفت‌وگویی نشده است. چند خانواده از کمپ الهول به حلب منتقل شدند، اما این به معنای واگذاری مدیریت نیست.»

وی افزود که این انتقال‌ها با حمایت نهادهای بشردوستانه‌ صورت می‌گیرد که توسط آمریکا تأمین مالی می‌شوند. او با صراحت گفت:

> «دولت دمشق تنها مجاز به بازپس‌گیری شهروندان خود است، و آمریکا صرفاً می‌تواند کمک‌های بشردوستانه ارائه کند.»

در حال حاضر، کمپ‌های الهول و روژ محل نگهداری حدود ۴۰ هزار نفر با وابستگی‌های مختلف به داعش هستند. شرایط اسفناک این کمپ‌ها بارها از سوی نهادهای بین‌المللی، از جمله سازمان دیده‌بان حقوق بشر مورد انتقاد قرار گرفته است. این نهاد در گزارش اخیر خود در فوریه هشدار داده بود که بازداشت‌شدگان در این کمپ‌ها با آینده‌ای نامعلوم مواجه‌اند و کشورهای مبدأ باید در بازگرداندن شهروندانشان تسریع کنند.

پس از سقوط حکومت بشار اسد در دسامبر گذشته، اداره خودگردان کرد در شمال شرق سوریه اعلام کرد که آماده بازگرداندن داوطلبانه شهروندان سوری از کمپ‌ها به خانه‌هایشان است. در ماه مه نیز توافقی با دمشق برای بازگشت تدریجی خانواده‌های سوری به مناطق اصلی‌شان اعلام شد. اما این توافق شامل واگذاری مدیریت کمپ‌ها نبود.

تحلیلگران منطقه‌ معتقدند که تغییر موضع آشکار آمریکا، هم در خروج نظامی و هم در نزدیکی سیاسی به دمشق، می‌تواند موقعیت کردهای سوریه را در ساختار سیاسی آینده سوریه تضعیف کرده و پروژه خودگردانی آن‌ها را در معرض تهدید قرار دهد.

کد خبر 2785794

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha