از تنهایی تا ارتباط اجتماعی؛ ترسیم مسیری به سوی جوامع سالم‌تر

سرویس ایران- کمیسیون سازمان بهداشت جهانی در گزارش اخیر خود به موضوع تنهایی و انزوای اجتماعی پرداخته و اعلام کرده که از هر 6 نفر، یک نفر دچار تنهایی بوده و این پدیده در ۸۷۱ هزار مورد مرگ و میر سالانه هم نقش دارد.

کردپرس- هر کسی در هر کجا، می‌تواند تنها یا از نظر اجتماعی منزوی باشد. در تمام سنین و مناطق، تنهایی و انزوای اجتماعی تأثیرات جدی بر سلامت جسمی و روانی و رفاه جوامع  و جامعه دارد.

کمیسیون سازمان بهداشت جهانی در مورد ارتباط اجتماعی قصد دارد این موضوع را به عنوان یک اولویت بهداشت عمومی جهانی به رسمیت بشناسد و برای آن منابعی اختصاص دهد. در نیمه راه تصدی خود، این کمیسیون گزارش اصلی خود را منتشر و زمینه را برای اقدام فراهم کرده است.

این کمیسیون و اعضای عالی رتبه آن به کار خود برای تکمیل گزارش، افزایش توجه به موضوع وجمع‌آوری حمایت برای افزایش راه‌حل‌های اثبات شده و سنجش پیشرفت ادامه خواهند داد.

طبق تعریف سازمان بهداشت جهانی (WHO)، سلامت، حالتی از رفاه کامل جسمی، روانی و اجتماعی است و نه فقط فقدان بیماری یا ناتوانی.

این گزارش کمیسیون ارتباط اجتماعی سازمان بهداشت جهانی در مورد سلامت اجتماعی است. سلامت اجتماعی بخش کلیدی سلامت کلی ماست، اما مدت‌هاست که نادیده گرفته شده است. در قلب سلامت اجتماعی، ارتباط اجتماعی - نحوه ارتباط و تعامل ما با دیگران - قرار دارد که تأثیر عمیقی بر سلامت ما دارد.

این گزارش سه هدف اصلی را دنبال می کند:

* توضیح آنچه در مورد ارتباط اجتماعی، انزوا و تنهایی می‌دانیم - اینکه مشکل چقدر بزرگ است، چه چیزی باعث آن می‌شود و چگونه بر ما تأثیر می‌گذارد.

* راهکارهای مؤثر - مانند کمپین‌های آگاهی‌بخشی عمومی، سیاست‌های ملی، برنامه‌های اجتماعی و راه‌هایی که می‌توانیم روابط قوی‌تری ایجاد کنیم - را شناسایی کنید.

* راهکاری عملی با گام‌های روشن برای کمک به دولت‌ها در مقابله با انزوای اجتماعی و تنهایی و حمایت از مردم در سراسر جهان برای احساس ارتباط بیشتر ارائه دهید.

این گزارش بر اساس تحقیقات دقیق، توصیه‌های متخصصان و داستان‌ها و نمونه‌های واقعی تهیه شده است.

از تنهایی تا ارتباط اجتماعی؛ ترسیم مسیری به سوی جوامع سالم‌تر

چرا ارتباط اجتماعی مهم است؟

سلامت اجتماعی به اندازه سلامت جسمی و روانی شما اهمیت دارد. هر سه به هم مرتبط هستند. بدون سلامت اجتماعی خوب، لذت بردن از سلامت خوب دشوار است. متأسفانه، قطع ارتباط اجتماعی گسترده است: بین سال‌های ۲۰۱۴ تا ۲۰۲۳، از هر ۶ تن روی این سیاره، ۱ تن احساس تنهایی می‌کرد. قطع ارتباط اجتماعی خطر مرگ را افزایش می‌دهد، به طوری که تنهایی منجر به ۸۷۱ هزار مرگ در هر سال می‌شود. قطع ارتباط اجتماعی همچنین می‌تواند منجر به بیماری‌های قلبی، سکته مغزی، افسردگی و اضطراب شود. ارتباط اجتماعی برای حفظ سلامت ما ضروری است. فراتر از سلامت، قطع ارتباط اجتماعی می‌تواند منجر به مشکلاتی در مدرسه، دانشگاه یا محل کار شود و بافت جوامع و اجتماعات را از بین ببرد.

انسان‌ها ذاتاً اجتماعی هستند. در طول تاریخ، ما با همکاری با یکدیگر زنده مانده و رشد کرده‌ایم. مغز ما برای ارتباط با دیگران سیم‌کشی شده. علم اخیر نشان داده که از لحظه تولد و در طول زندگی، تعامل اجتماعی، نحوه رشد مغز و سلامت روان ما را شکل می‌دهد.

رشد نادرست و سلامت روان ما

همه‌گیری کووید-۱۹ نیاز ما به ارتباط را بیش از پیش آشکار کرد. وقتی قرنطینه و سایر محدودیت‌ها مردم را از هم دور نگه می‌داشت، بسیاری احساس تنهایی و انزوا می‌کردند. در عین حال، فناوری به سرعت و به طور عمیقی در حال تغییر نحوه ارتباط ما با یکدیگر است. چگونگی تأثیر این امر بر ارتباط اجتماعی و سلامت روان به نگرانی‌های جدی تبدیل شده است.

در دهه گذشته، علم، درک ما را از اهمیت ارتباط اجتماعی برای سلامت ما تغییر داده و اکنون زمان آن رسیده که این دانش را به عمل تبدیل کنیم.

از تنهایی تا ارتباط اجتماعی؛ ترسیم مسیری به سوی جوامع سالم‌تر

مشکل چیست؟

منظور ما از ارتباط اجتماعی، انزوای اجتماعی و تنهایی چیست؟

قبل از اینکه بتوانیم مشکلاتی مانند تنهایی و انزوا را حل کنیم، باید بفهمیم که این کلمات واقعاً به چه معناست. وقتی تعاریف روشنی داشته باشیم، سنجش مشکل، درک علل آن و یافتن راه‌حل‌های مؤثر آسان‌تر می‌شود.

ارتباط اجتماعی چیست؟

ارتباط اجتماعی در مورد روش‌های مختلفی است که ما با دیگران ارتباط برقرار می‌کنیم و با آنان تعامل داریم. این شامل خانواده، دوستان، همکلاسی‌ها، همکاران، همسایگان - حتی افرادی که به صورت آنلاین با آنان چت می‌کنیم - می‌شود. ارتباط اجتماعی سه بعد اصلی دارد:

۱. ساختار: این در مورد تعداد افرادی است که می‌شناسید و اینکه چند وقت یکبار با آنان صحبت می‌کنید یا وقت می‌گذرانید - حضوری یا آنلاین. این شامل انواع مختلف روابط مانند با دوستان، والدین، معلمان و همکاران می‌شود.

۲. عملکرد: این در مورد حمایتی است - مانند کمک عملی، حمایت عاطفی و اطلاعات - که می‌دهید یا دریافت می‌کنید. به عنوان مثال می‌توان به کسی اشاره کرد که اگر ماشینتان خراب شد می‌توانید با او تماس بگیرید یا کسی که وقتی احساس غم می‌کنید با او صحبت کنید. حتی دانستن اینکه کسی به شما کمک خواهد کرد می‌تواند آرامش‌بخش باشد.

۳. کیفیت: این در مورد احساسی است که روابط شما در شما ایجاد می‌کند. آیا آنان گرم و مهربان هستند؟ یا منفی و استرس‌زا؟ فقط داشتن دوستان کافی نیست - مهم این است که این روابط چه احساسی در شما ایجاد می‌کنند.

شما می‌توانید با افراد به صورت رو در رو یا از طریق ابزارهای دیجیتال مانند پیامک، تماس‌های ویدیویی یا رسانه‌های اجتماعی ارتباط برقرار کنید. این ابزارها می‌توانند مفید باشند، اما زمان زیاد استفاده از صفحه نمایش یا تعاملات منفی آنلاین ممکن است مضر باشد.

از تنهایی تا ارتباط اجتماعی؛ ترسیم مسیری به سوی جوامع سالم‌تر

قطع ارتباط اجتماعی چیست؟

قطع ارتباط اجتماعی زمانی رخ می‌دهد که فرد تماس اجتماعی کافی نداشته باشد، از روابطی که دارد احساس حمایت نکند، یا وقتی روابطش متشنج یا منفی باشد. این می‌تواند اشکال مختلفی داشته باشد، اما این گزارش بر دو نوع مهم آن تمرکز دارد: تنهایی و انزوای اجتماعی.

تنهایی یک احساس شخصی دردناک است. این اتفاق زمانی می‌افتد که روابطی که دارید با آنچه می‌خواهید یا نیاز دارید مطابقت نداشته باشد. حتی اگر اطرافتان پر از آدم باشد، ممکن است احساس تنهایی کنید. شاید دوستانی داشته باشید، اما احساس درک شدن یا حمایت شدن نکنید.

هر کسی گاهی اوقات احساس تنهایی می‌کند - مثلاً بعد از جدایی، نقل مکان به مکانی جدید یا بعد از دست دادن همسر. این نوع تنهایی معمولاً پس از مدتی از بین می‌رود. اما اگر مدت زیادی طول بکشد، می‌تواند به یک مشکل جدی برای سلامتی و رفاه شما تبدیل شود.

انزوای اجتماعی بیشتر مربوط به اعداد است - مانند داشتن روابط بسیار کم یا ندیدن افراد به اندازه کافی. به عنوان مثال، کسی که تنها زندگی می‌کند و به ندرت با دیگران صحبت می‌کند، ممکن است از نظر اجتماعی منزوی باشد. یک فرد می‌تواند منزوی باشد اما احساس تنهایی نکند - برخی افراد دوست دارند تنها باشند با این حال، انزوای اجتماعی می‌تواند به سلامت جسمی و روانی، به ویژه با گذشت زمان، آسیب برساند.

فرهنگ و مرحله زندگی اهمیت دارند

همه افراد، ارتباط اجتماعی، تنهایی یا انزوای اجتماعی را به یک شکل تجربه نمی‌کنند. فرهنگ، زبان و مرحله زندگی، همگی نحوه ارتباط افراد با دیگران را شکل می‌دهند. بیشتر تحقیقات در آمریکای شمالی و اروپا انجام شده است، بنابراین مطالعات جهانی بیشتری برای درک چگونگی تجربه افراد مختلف در سراسر جهان از ارتباط اجتماعی مورد نیاز است. همچنین، آنچه برای یک دختر ۱۵ ساله که در حال گذراندن دوستی‌ها در داخل و خارج از مدرسه است، مهم هست، ممکن است با آنچه برای یک مادر جدید بدون حمایت خانواده یا یک مرد ۶۵ ساله که در حال سازگاری با بازنشستگی است، بسیار متفاوت باشد. 

مشکل چقدر بزرگ است؟

روش‌های زیادی برای بررسی احساس ارتباط یا نبود ارتباط افراد وجود دارد. اکثر تحقیقات بر تنهایی تمرکز دارند و تعداد کمی از مطالعات به انزوای اجتماعی می‌پردازند. کارشناسان همیشه موافق نیستند که آیا اوضاع بدتر می‌شود یا بهتر. اما یک چیز واضح است: بسیاری از مردم در سراسر جهان تنها یا منزوی هستند و این برای سلامتی، دستاوردهای تحصیلی و درآمد آنان مضر است.

از تنهایی تا ارتباط اجتماعی؛ ترسیم مسیری به سوی جوامع سالم‌تر

 تنهایی

تنهایی در همه جا، در میان افراد در هر سنی رایج است و تقریباً به طور مساوی بر مردان و زنان تأثیر می‌گذارد. حدود ۱ تن از هر ۶ تن در جهان احساس تنهایی می‌کند. هر کسی می‌تواند تنهایی را تجربه کند، اما دو گروه بیشتر تحت تأثیر قرار می‌گیرند:

۱. جوانان (۱۳ تا ۲۹ ساله) بیشترین احساس تنهایی را دارند. در سطح جهانی، حدود ۱۷ تا ۲۱ درصد می‌گویند که احساس تنهایی می‌کنند و این میزان در نوجوانان بیشتر است. این ممکن است به این دلیل باشد که نوجوانان در دوره‌ای از زندگی پر از تغییر، خواهان ارتباطات اجتماعی بیشتر و قوی‌تری هستند.

۲. مردم در کشورهای فقیرتر تنهاتر هستند. در کشورهای کم‌درآمد، حدود ۲۴ درصد از مردم احساس تنهایی می‌کنند. در کشورهای ثروتمندتر، این تعداد کمتر است - حدود ۱۱ درصد. فقر می‌تواند زمان و مکان ملاقات با دیگران را محدود کند و ایجاد روابط قوی را دشوارتر سازد.

انزوای اجتماعی

ما اطلاعات زیادی در مورد انزوای اجتماعی نداریم، اما اعدادی که در اختیار داریم نگران‌کننده است. از هر ۳ بزرگسال مسن، حداکثر ۱ تن منزوی است. در میان نوجوانان، حدود ۱ تن از هر ۴ تن می‌گویند که از نظر اجتماعی منزوی هستند.  

گروه‌های دیگری که احتمال بیشتری دارد تحت تأثیر قرار گیرند؛ 

برخی از گروه‌های دیگر هم بیشتر احتمال دارد احساس تنهایی یا انزوا کنند. این افراد شامل افراد دارای معلولیت، پناهندگان یا مهاجران، افراد LGBTIQ+ و گروه‌های بومی و اقلیت‌های قومی هستند. این گروه‌ها ممکن است با تبعیض، رفتار ناعادلانه یا موانعی روبرو شوند که ارتباط را دشوارتر می‌کند.

از تنهایی تا ارتباط اجتماعی؛ ترسیم مسیری به سوی جوامع سالم‌تر

چه چیزی باعث تنهایی و انزوای اجتماعی می‌شود؟

تنهایی و انزوای اجتماعی می‌تواند به دلایل زیادی اتفاق بیافتد و می‌تواند از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد. این دلایل یا "محرک‌ها" می‌توانند از زندگی شخصی، روابط، محله یا حتی سیستم‌های بزرگ‌تری مانند سیاست‌های دولتی ناشی شوند.

سلامتی ضعیف

یکی از محرک‌های بزرگ، سلامت ضعیف است. افرادی که بیماری طولانی مدت دارند یا با مشکلات سلامت روان (مانند اضطراب یا افسردگی) دست و پنجه نرم می‌کنند، اغلب احساس تنهایی می‌کنند. همچنین، تنها زندگی کردن یا نداشتن روابط نزدیک یا خانواده می‌تواند تنهایی را افزایش دهد. اما این فقط به تنها بودن مربوط نمی‌شود - بلکه به این بستگی دارد که روابط شما چه احساسی در شما ایجاد می‌کنند.

تحصیلات و درآمد

تحصیلات و درآمد هم مهم هستند. افرادی که تحصیلات کمتری دارند یا درآمد کمتری دارند، ممکن است شانس کمتری برای ملاقات با دیگران یا ایجاد دوستی‌های قوی داشته باشند.

شخصیت

شخصیت هم نقش دارد. برخی از افراد خجالتی‌تر یا مضطرب‌تر هستند و این می‌تواند شروع گفت و گو یا پیوستن به گروه‌ها را دشوارتر کند. افرادی که اجتماعی‌تر هستند اغلب کمتر احساس تنهایی می‌کنند.

همسایگی و جامعه

همسایگی و جامعه شما هم مهم است. افرادی که در مناطق امن و پذیرا زندگی می‌کنند و احساس تعلق می‌کنند، کمتر احتمال دارد احساس تنهایی کنند.

تغییرات زندگی

تغییرات زندگی - مانند نقل مکان، از دست دادن شغل، تجربه جدایی - می‌تواند باعث شود افراد احساس تنهایی کنند. برای افراد مسن، بازنشستگی، مشکلات سلامتی یا از دست دادن همسر می‌تواند انزوا را افزایش دهد. برای جوانان، قلدری، احساس طرد شدن یا مشکل با هویت می‌تواند نقش داشته باشد. تبعیض، اوضاع را برای بسیاری از افراد بدتر می‌کند. اگر به دلیل نژاد، جنسیت، گرایش جنسی، معلولیت یا به دلیل مهاجر بودن با شما ناعادلانه رفتار شود، احساس پذیرفته شدن و ارتباط برقرار کردن می‌تواند دشوارتر شود.

فناوری دیجیتال

در حال حاضر آنچه ما در مورد تأثیر فناوری دیجیتال بر ارتباط اجتماعی می‌دانیم، متناقض است. این امر تا حدودی به نوع فناوری، نحوه استفاده از آن، دلیل استفاده از آن و اینکه چه کسی از آن استفاده می‌کند بستگی دارد. این فناوری می‌تواند مفید باشد، به خصوص برای افراد دارای معلولیت که ممکن است تحرک محدودی داشته باشند. اما می‌تواند جنبه‌های منفی هم داشته باشد، به خصوص اگر منجر به صرف زمان زیاد پای صفحه نمایش یا تجربیات منفی آنلاین شود. کارشناسان می‌گویند که باید مراقب باشیم، به خصوص در مورد چگونگی تأثیر فناوری دیجیتال بر سلامت روان جوانان.

از تنهایی تا ارتباط اجتماعی؛ ترسیم مسیری به سوی جوامع سالم‌تر

 تأثیرات ارتباط اجتماعی، انزوای اجتماعی و تنهایی چیست؟

تأثیرات ارتباط اجتماعی مدت‌هاست که کمتر مورد توجه قرار گرفته. ارتباط اجتماعی ضروری است - نه فقط برای داشتن یک زندگی طولانی و سالم، بلکه برای عملکرد خوب در مدرسه یا محل کار و برای ایجاد جوامع امن و مرفه.

مرگ و میر و سلامت جسمی

داشتن ارتباطات اجتماعی قوی می‌تواند به شما کمک کند تا عمر طولانی‌تری داشته باشید. افرادی که ارتباط اجتماعی دارند اغلب سالم‌تر هستند. به عنوان مثال، حمایت دیگران می‌تواند سطح التهاب را کاهش داده و خطر بیماری قلبی و سکته مغزی را کاهش دهد.

از سوی دیگر، تنهایی و انزوای اجتماعی خطر مشکلات جدی سلامتی - و حتی مرگ زودرس - را افزایش می‌دهد. سالانه بیش از ۸۷۱ هزار مرگ در سراسر جهان با تنهایی مرتبط بوده است. تنهایی و انزوای اجتماعی می‌تواند منجر به مشکلاتی مانند بیماری قلبی، سکته مغزی، فشار خون بالا و دیابت شود. و اگر در نوجوانی یا جوانی احساس قطع ارتباط می‌کنید، این خطرات سلامتی می‌توانند تا بزرگسالی ادامه داشته باشند.

سلامت روان و مغز

تنهایی می‌تواند منجر به افسردگی، اضطراب و حتی افکار خودآزاری یا خودکشی شود. افرادی که تنها هستند، دو برابر بیشتر احتمال دارد که افسرده شوند. در عین حال، ارتباط اجتماعی می‌تواند از افسردگی، افکار خودآزاری یا خودکشی و به طور کلی از مشکلات سلامت روان محافظت کند.

 قطع ارتباط اجتماعی همچنین می‌تواند به مغز آسیب برساند. این امر خطر مشکلات حافظه، زوال عقل و بیماری آلزایمر را در افراد مسن افزایش می‌دهد. با این حال، ارتباط اجتماعی می‌تواند از مغز محافظت کند و احتمال ابتلا به زوال عقل را کاهش دهد.

آموزش، کار و اقتصاد

دانش‌آموزانی که از نظر اجتماعی ارتباط دارند، در مدرسه عملکرد بهتری نسبت به کسانی که احساس تنهایی می‌کنند، دارند. در یک مطالعه، نوجوانانی که احساس تنهایی می‌کردند، ۲۲ درصد بیشتر احتمال داشت که نمرات یا مدارک تحصیلی پایین‌تری کسب کنند. در بزرگسالی، افرادی که تنها هستند ممکن است در محل کار بیشتر مشکل داشته باشند و در یافتن یا حفظ شغل با مشکل مواجه شوند. آنان همچنین ممکن است درآمد کمتری کسب کنند.

در مقیاس بزرگتر، تنهایی بر کل جوامع و کشورها تأثیر می‌گذارد. جوامعی که پیوندهای اجتماعی قوی دارند، معمولاً ایمن‌تر هستند و سریع‌تر از بلایا بهبود می‌یابند. در سطح ملی، تنهایی میلیاردها دلار هزینه از دست دادن بهره‌وری و مراقبت‌های بهداشتی را به همراه دارد.

به طور خلاصه، حفظ ارتباط اجتماعی فقط برای ما به صورت فردی خوب نیست - برای جامعه هم خوب است.

از تنهایی تا ارتباط اجتماعی؛ ترسیم مسیری به سوی جوامع سالم‌تر

 چه چیزی برای تقویت ارتباط اجتماعی مؤثر است؟

راهکارهای کاهش تنهایی و انزوای اجتماعی از افزایش آگاهی و تغییر سیاست‌ها و سیستم‌ها تا ایجاد جوامع قوی‌تر و حمایت از افراد برای ایجاد روابط رضایت‌بخش‌تر متغیر است. این موارد به طور خلاصه در زیر مورد بحث قرار گرفته‌اند:

حمایت، کمپین‌ها، شبکه‌ها و ائتلاف‌ها

حمایت، کمپین‌های عمومی، شبکه‌ها و ائتلاف‌ها به طور فزاینده‌ای برای ترویج ارتباط اجتماعی، به ویژه در سطح کل جوامع، مورد استفاده قرار می‌گیرند.

حمایت به افزایش آگاهی در مورد قطع ارتباط اجتماعی، تشویق دولت‌ها به اقدام و جمع‌آوری حمایت و بودجه کمک می‌کند. حمایت اغلب توسط کمپین‌ها و شبکه‌هایی پشتیبانی می‌شود که به انتشار پیام و مشارکت بیشتر افراد کمک می‌کنند.

کمپین‌ها از تبلیغات تلویزیونی، رسانه‌های اجتماعی، رویدادهای عمومی و پوسترها برای دسترسی به مردم استفاده می‌کنند. همه کمپین‌ها اثرات بلندمدت خود را ثابت نکرده‌اند، اما بسیاری از آنها با موفقیت آگاهی را افزایش داده و الهام‌بخش اقدامات بوده‌اند.

شبکه‌ها و ائتلاف‌ها به هماهنگی فعالیت‌ها و حمایت از راه‌حل‌های مؤثر کمک می‌کنند. یک نظرسنجی جهانی در سال ۲۰۲۴ بیش از ۲۰۰ گروه را یافت که به طور خاص بر انزوای اجتماعی، تنهایی و یا ارتباط اجتماعی تمرکز دارند، اما همچنین نشان داد که شبکه‌های محلی، ملی و جهانی همچنان توسعه نیافته‌اند.

برای کارآمد بودن، این تلاش‌ها نیاز به استراتژی‌ها و رهبری روشن، برنامه‌ریزی خوب، درک فرهنگی و داستان‌های واقعی از افرادی با تجربه زیسته دارند.   وقتی حمایت، کمپین‌ها و شبکه‌ها به خوبی انجام شوند، می‌توانند به تغییر نحوه‌ نگاه جامعه به انزوای اجتماعی و تنهایی کمک کنند و به ایجاد جوامع قوی‌تر، مهربان‌تر و متصل‌تر یاری رسانند.

 سیاست‌هایی برای تأثیرگذاری بر ارتباط اجتماعی

سیاست‌ها می‌توانند راهی قدرتمند برای بهبود ارتباط اجتماعی باشند. در سال‌های اخیر، هشت کشور سیاست‌هایی را در مورد ارتباط اجتماعی اتخاذ کرده‌اند: دانمارک، فنلاند، آلمان، ژاپن، هلند (پادشاهی)، سوئد، بریتانیا (فقط انگلستان، اسکاتلند و ولز) و ایالات متحده آمریکا. این نشان می‌دهد که دولت‌ها شروع به جدی گرفتن ارتباط اجتماعی کرده‌اند.

بسیاری رویکرد "کل جامعه" را توصیه می‌کنند، جایی که دولت‌ها با همه بخش‌ها، از جمله، به عنوان مثال، مدارس، سیستم‌های مراقبت‌های بهداشتی، مسکن، حمل و نقل، جوامع و مشاغل، همکاری می‌کنند. فعالیت‌های مشترکی که توسط این سیاست‌ها توصیه می‌شود شامل کمپین‌های آگاهی عمومی، کاهش شرم و انگ، تأمین بودجه تحقیقات بیشتر و مشارکت دادن افرادی که تجربه زندگی تنهایی را دارند در طراحی سیاست‌هاست. این سیاست‌ها همچنین بر نیاز به شواهد علمی قوی و همکاری بین بخش‌ها تأکید می‌کنند.

با این حال، چالش‌هایی وجود دارد. عملی کردن این سیاست‌ها به پول، حمایت سیاسی و کار تیمی بین بخش‌های مختلف دولت و جامعه نیاز دارد و از آنجایی که تعداد کمی از کشورها بررسی کرده‌اند که سیاست‌های آنان چقدر خوب عمل می‌کند، دانستن اینکه چه چیزی بیشترین کمک را می‌کند، دشوار است.

 کشورهای بیشتری باید تشویق شوند تا سیاست‌هایی را اتخاذ کنند که از ارتباط اجتماعی حمایت می‌کنند. آنها باید آنچه را که می‌آموزند به اشتراک بگذارند و صداهای افرادی با تجربه زندگی واقعی را در آن بگنجانند. با برنامه‌ریزی بهتر، بودجه و بررسی اینکه چه چیزی مؤثر است، سیاست‌ها می‌توانند نقش بزرگی در ایجاد جوامع دوستانه‌تر، متصل‌تر و دلسوزتر در سراسر جهان ایفا کنند.

از تنهایی تا ارتباط اجتماعی؛ ترسیم مسیری به سوی جوامع سالم‌تر

استراتژی‌های جامعه

جوامع جایی هستند که ارتباط اتفاق می‌افتد. آنها جایی هستند که مردم در آن زندگی می‌کنند، کار می‌کنند، یاد می‌گیرند، بازی می‌کنند و پیر می‌شوند. به همین دلیل است که استراتژی‌های سطح جامعه برای کمک به مردم برای احساس ارتباط بیشتر و کاهش تنهایی مهم هستند.

یکی از بهترین راه‌ها برای بهبود ارتباط اجتماعی، قوی‌تر و پذیراتر کردن فضاها و خدمات اجتماعی - که به عنوان "زیرساخت‌های اجتماعی" نیز شناخته می‌شوند - است. این شامل مکان‌هایی مانند پارک‌ها، کتابخانه‌ها، کافه‌ها، حمل و نقل عمومی، مدارس و مراکز بهداشتی می‌شود. حتی اگر این فضاها در ابتدا برای تشویق معاشرت ساخته نشده باشند، اغلب به نقاطی تبدیل می‌شوند که مردم به طور طبیعی در آنها ملاقات می‌کنند و روابط برقرار می‌کنند.

برای اینکه واقعاً به ارتباط افراد کمک شود، این فضاها باید برای همه، چه جوان باشند چه مسن، چه دارای معلولیت یا مشکل سلامتی، و چه تازه وارد منطقه، احساس امنیت و استقبال ایجاد کنند. مناطق اجتماعی خوب برای همه چیزی ارائه می‌دهند، چه فعالیت‌های گروهی مانند ورزش یا باغبانی اجتماعی باشد، چه نقاط آرام‌تری مانند مسیرهای پیاده‌روی یا نیمکت‌هایی که افراد می‌توانند در آنها استراحت کنند و گپ بزنند. این پیشرفت‌ها می‌تواند ارتباط اجتماعی را تقویت کند، اما تحقیقات بیشتری لازم است تا ببینیم این ایده‌ها چقدر خوب عمل می‌کنند، از جمله در کشورهای فقیرتر.

 جوامع همچنین می‌توانند از طریق رویدادها و فعالیت‌های گروهی به افراد کمک کنند تا احساس ارتباط کنند. کلاس‌های ورزشی، گروه‌های کر اجتماعی و جشنواره‌ها راه‌های بسیار خوبی برای گرد هم آوردن مردم هستند.

رویکرد دیگر، تجویز اجتماعی است، جایی که پزشکان یا کارکنان بهداشتی به افراد پیشنهاد می‌دهند که به جای ارائه درمان پزشکی، در فعالیت‌های اجتماعی شرکت کنند.

اگرچه این و سایر استراتژی‌های اجتماعی امیدوارکننده هستند، اما برای دانستن اینکه چه چیزی واقعاً مؤثر است، تحقیقات با کیفیت بیشتری لازم است. پروژه‌ها باید به دقت آزمایش و ارزیابی شوند، به خصوص در مکان‌هایی مانند مناطق روستایی یا جوامع کم‌درآمد.

در نهایت، برای موفقیت این استراتژی‌ها، مشارکت اعضای جامعه در برنامه‌ریزی، طراحی و نگهداری مهم است. مشارکت و همکاری دولتی-خصوصی در بخش‌های بهداشت، آموزش و اجتماعی نیز می‌تواند از موفقیت بلندمدت پشتیبانی کند.

استراتژی‌های فردی و رابطه‌ای

راه‌های زیادی وجود دارد که افراد می‌توانند روابط خود را برای جلوگیری از تنهایی و انزوای اجتماعی تقویت کنند. این موارد عبارتند از:

آموزش مهارت‌ها

آموزش مهارت‌ها به افراد کمک می‌کند تا مهارت‌های اجتماعی و ارتباطی خود را بهبود بخشند. این می‌تواند به معنای یادگیری نحوه شروع گفتگو، پیوستن به فعالیت‌های اجتماعی یا حتی استفاده از اینترنت برای ارتباط با دیگران باشد. هدف ایجاد اعتماد به نفس است، به طوری که افراد در مورد پیدا کردن دوستان جدید یا برقراری ارتباط با دیگران احساس بهتری داشته باشند.

فرصت‌های تعامل اجتماعی

این برنامه‌ها به افراد فرصت‌های واقعی برای ارتباط برقرار کردن می‌دهند. به عنوان مثال می‌توان به برنامه‌های دوست‌یابی اشاره کرد که در آن داوطلبان به طور منظم با کسی که احساس انزوا می‌کند، گروه‌های حمایتی همسالان یا حتی همراهان حیوانات و ربات‌ها وقت می‌گذرانند. این برنامه‌ها به جای ارائه فقط مشاوره، به طور فعال فرصت‌هایی را برای تعاملات منظم و معنادار ایجاد می‌کنند.

درمان و حمایت روانی

گاهی اوقات تنهایی از الگوهای تفکر منفی، عزت نفس پایین یا مشکل در مدیریت احساسات ناشی می‌شود. درمان‌هایی که مفید بودن آنها اثبات شده است عبارتند از درمان شناختی رفتاری (CBT)، که به تغییر نحوه تفکر شما کمک می‌کند؛ ذهن آگاهی، نوعی مدیتیشن؛ و جلسات آموزشی در مورد تنهایی و مدیریت احساسات. این استراتژی‌ها نتایج قوی در کاهش تنهایی و بهبود سلامت روان نشان داده‌اند.

 فناوری‌های دیجیتال مانند درمان آنلاین، چت‌بات‌ها، واقعیت مجازی و رسانه‌های اجتماعی نقش فزاینده‌ای در ارائه این مداخلات، به ویژه برای کسانی که نمی‌توانند خانه را ترک کنند، ایفا می‌کنند. اما تحقیقات بیشتری برای شناسایی اینکه کدام یک مفید و کدام یک مضر هستند، ضروری است.

برخی از این استراتژی‌ها ممکن است در صورت ترکیب و تطبیق با گروه‌های خاص، مانند جوانان، سالمندان یا افراد دارای مشکلات سلامت روان، بهترین عملکرد را داشته باشند.

برای به حداکثر رساندن تأثیر آنها، این استراتژی‌ها باید همچنان به دقت ارزیابی شوند تا مواردی که بهترین عملکرد را دارند شناسایی شوند و باید به راحتی در دسترس باشند، از نظر فرهنگی مناسب باشند و توسط سیستم‌های بهداشتی، آموزشی و مراقبت‌های اجتماعی پشتیبانی شوند.

از تنهایی تا ارتباط اجتماعی؛ ترسیم مسیری به سوی جوامع سالم‌تر

 چه چیزی برای تقویت ارتباط اجتماعی مؤثر است؟

کمیسیون ارتباط اجتماعی سازمان بهداشت جهانی برای کمک به ایجاد جهانی متصل‌تر و کاهش تنهایی و انزوای اجتماعی، تمرکز بر پنج حوزه کلیدی - سیاست، تحقیق، مداخلات، اندازه‌گیری و داده‌ها و تعامل - را پیشنهاد می‌کند. هر حوزه شامل سه اقدام اصلی است.

برای موفقیت این استراتژی‌ها، باید به کسانی که احساس تنهایی یا طرد شدن می‌کنند گوش دهیم و گروه‌های مختلف را گرد هم آوریم. شرکای اصلی شامل کارکنان مراقبت‌های بهداشتی و اجتماعی، مدارس، فناوری، رسانه‌ها، دولت، سازمان‌های جامعه مدنی، سازمان بهداشت جهانی و سایر آژانس‌های سازمان ملل متحد، محققان، مشاغل و افراد در هر سنی هستند. همه نقشی برای ایفا دارند. وقتی به طور متحد و متمرکز با هم کار می‌کنیم، می‌توانیم تغییر واقعی و پایدار ایجاد کنیم و جهانی متصل‌تر و دلسوزتر بسازیم.

سیاست - ارتباط اجتماعی باید جدی‌تر گرفته شود

۱. دولت‌ها باید یک سیاست ملی ایجاد و حمایت کنند که ارتباط اجتماعی را تشویق کند و اطمینانحاصل کند که همه سطوح دولت و همه بخش‌های جامعه با هم کار می‌کنند.

۲. رهبران دولت‌ها،  سازمان بهداشت جهانی،  سازمان ملل متحد،  مدارس،  دانشگاه‌ها و سازمان‌هایغیرانتفاعی باید اغلب گرد هم آیند تا صحبت کنند،  ایده‌ها را به اشتراک بگذارند و راه را برای ایجاداحساس ارتباط بیشتر مردم هموار کنند.

۳. یک پلتفرم آنلاین مشترک باید توسط سازمان بهداشت جهانی و دیگران ساخته شود تاسیاست‌گذاران در سراسر جهان بتوانند سیاست‌هایی را که به بهبود ارتباط اجتماعی کمک می‌کنند،  بهاشتراک بگذارند و از آنها بیاموزند.

تحقیق - ارتباط اجتماعی باید بهتر درک شود

۱. ظرفیت تحقیقاتی جهانی و ملی باید برای بهبود درک ما از این موضوع و یافتن راه‌حل‌های بهتر ایجادشود.

۲. هر پنج سال یکبار،  متخصصان باید تصمیم بگیرند که کدام سوالات تحقیقاتی از همه مهم‌تر هستند و باید برای بررسی آنها بودجه اختصاص داده شود.

۳. طرح  «چالش‌های بزرگ در ارتباط اجتماعی»  باید برای تقویت نوآوری و کار تیمی در زمینه‌ها وسازمان‌های مختلف برای مقابله با مهم‌ترین مشکلات مربوط به ارتباط اجتماعی راه‌اندازی شود.

مداخلات - مداخلات مقرون‌به‌صرفه باید افزایش یابد

۱. سازمان بهداشت جهانی باید راهنمایی‌های روشن و مبتنی بر علم در مورد آنچه برای کاهش انزوایاجتماعی و تنهایی و ترویج ارتباط اجتماعی مؤثر است،  ایجاد کند.

۲. یک  «شتاب‌دهنده مداخله»  باید برای آزمایش و توسعه مداخلات مقرون‌به‌صرفه که در کشورهایثروتمند و فقیر به طور یکسان مؤثر هستند،  راه‌اندازی شود.

۳. کشورها باید برای به‌کارگیری مداخلات اثبات‌شده و افزایش آنها حمایت شوند.

اندازه‌گیری و داده‌ها - داده‌های جهانی بهتری در مورد اندازه مشکل و افرادی که تحت تأثیر قرارمی‌گیرند،  مورد نیاز است.

۱. دولت‌ها باید داده‌های بهتری را،  و بیشتر،  برای ردیابی ارتباط اجتماعی،  انزوای اجتماعی و تنهاییجمع‌آوری کنند.  این داده‌ها باید شامل گروه‌های مختلفی مانند افراد با سنین،  جنسیت‌ها یاتوانایی‌های مختلف باشد.

۲. یک  «شاخص ارتباط اجتماعی»  جهانی باید ایجاد شود تا میزان احساس ارتباط افراد در هر تعدادکشور ممکن را اندازه‌گیری کند.

۳. یک تلاش ۱۰ ساله باید برای جمع‌آوری منظم این داده‌ها از همه کشورها آغاز شود،  تا بتوانیمالگوهای جهانی را بهتر درک کنیم و تصمیمات محلی بهتری بگیریم.

 مشارکت – برای اولویت دادن به ارتباط اجتماعی، همه بازیگران کلیدی باید مشارکت داشته باشند.

۱.  ارتباط اجتماعی باید در سیاست و خط‌مشی در اولویت اصلی قرار گیرد و رهبران باید برای حمایت از آن گرد هم آیند.

۲. کمپین‌های عمومی بزرگ باید در کشورها برای افزایش آگاهی با استفاده از یک پیام جهانی روشن برگزار شود.

۳. باید با همکاری در بخش‌های مختلف و تأمین بودجه مداوم، یک جنبش پایدار ایجاد شود.

اعضای کمیسیون معتقدند که اگر این اقدامات به طور گسترده اجرا شوند، می‌توانند زندگی‌ها را بهبود بخشند، به جوامع کمک کنند و به کل جوامع سود برسانند. این اقدامات می‌توانند سلامت روان و جسم را تقویت کنند، جان انسان‌ها را نجات دهند، از یادگیری و مشاغل حمایت کنند و هزینه‌های قطع ارتباط اجتماعی را کاهش دهند. با ایجاد ارتباطات اجتماعی قوی‌تر، می‌توانیم آینده‌ای سالم‌تر، پربارتر و رضایت‌بخش‌تر برای همه ایجاد کنیم. /

منبع: ترجمه شده از سایت  https://www.who.int/

کد خبر 2786108

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha